A kárpátaljai Nagypalád-Fertősalmás Devecser első testvértelepülése

A kárpátaljai Nagypalád-Fertősalmás most már hivatalosan is Devecser testvértelepülése. A két községet magába foglaló határontúli közösséggel kötött testvértelepülési szerződés Devecser első hivatalos külkapcsolati megállapodása.

Devecser Nagypalád

Még 2014. december 8-án illetve 10-én fogadták el Devecser illetve Nagypalád-.Fertősalmás önkormányzati testületei azt a szándéknyilatkozatot, melyben közös akaratunkat nyilvánítottuk ki egy legkésőbb 2015. április végéig kötendő, többek közt a kulturális, oktatási, sport, és gazdasági területeket, valamint az intézmények és civil szervezetek közötti együttműködés elmélyítését célzó testvértelepülési szerződés lefektetésére és aláírására. A szándéknyilatkozat ellenjegyzése, illetve tárgyalások lefolytatása céljából decemberben és ez év februárjában is találkoztunk Devecserben László József önkormányzati képviselő úrral, illetve Nagy Csabával. László József amellett, hogy a Nagypaládi Tanács tagja, egyúttal az elismert devecseri borász és vállalkozó, Tornai Tamás érdekeltségéhez tartozó, Nagypaládon működő Kárpát-Pack Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Csaba ugyanott a helyettese, így már régóta van gazdasági kapcsolat Devecser, illetve Nagypalád között, melyet most a közösségek közötti együttműködés szintjére szeretnénk kiterjeszteni. Nagy várakozás előzte meg tehát Bíró Vencel nagypaládi polgármester úr látogatását, illetve az ünnepélyes szerződéskötést.

Március 25-én járt Devecserben Nagypalád küldöttsége a két település közti együttműködési megállapodás aláírása céljából. A délelőtt folyamán sajtótájékoztató keretében ismertettük a kapcsolat kialakulását és részleteit, vendégeink beszámoltak a szívszorítóan nehéz ukrajnai helyzetről.

Devecser Város Önkormányzata képviselő-testülete 16 órakor kezdődő ülésén került sor a a szerződés aláírására. Mind Devecsernek, mind pedig Nagypalád-Fertősalmás településeknek ez az első testvértelepülési kapcsolata. A megható ceremónia, vendégeink beszámolója külhoni testvéreink sorsáról oly mértékben megérintette, megrázta a jelenlévőket - képviselő-testületi tagokat, lakosokat egyaránt - , hogy nem tudtam folytatni az ülést, szünetet kellett elrendelnem, hogy rendezni tudjam gondolataimat. Bíró Vencel többek közt elmondta, hogy forintra átszámítva 10 ezer forint körüli összeg a minimálnyugdíj Kárpátalján, az árak többszörösére emelkedtek az elmúlt időszakban. A kárpátaljai településeket nagyobb arányban érinti az ukrán haderő toborzása, arányaiban több behívót küldenek ki az ott élő 20 és 27 év közötti életkorű lakosságnak. A behívókat ráadásul a polgármestereknek kell, illetve kellene kikézbesíteniük a településükön. Egy olyan háborúban kell részt vennie a kárpátaljai magyarságnak, amihez semmi köze sincsen. Megrázó példaként elmesélte, hogy az egyik faluba egy 21 éves magyar fiatalember holttestét hozták haza nemrégiben, a lakosság térdelt a házak előtt a főutcán, úgy várták a koporsót.

Devecser Nagypalád

Devecser városa minden lehetőségével szeretne segíteni a külhoni magyarságnak. Szeretnénk pénz-, könyv- illetve ruhaadományokat kijuttatni Kárpátaljára, nyáron pedig gyermekeket szeretnénk fogadni táboroztatásra.

Bíró Vencel polgármester úr elmondta, bármilyen nehéz is a helyzetük, szeretnének megmaradni magyarnak, őseik földjén. Kiemelte, nem az anyagi, sokkal inkább a lelki támasz jelent számukra nagyon sokat, ad sok erőt, érzik, hogy az anyaországhoz kötődhetnek. Ennek kifejezésére Nagypalád meghívta Devecser városát a június 04-i nagypaládi trianoni megemlékezésre.

Devecser Önkormányzata egy adományszámlát nyit annak érdekében, hogy segíteni tudjunk magyar testvéreinknek. Hétfőn közzétesszük a Nagypaládi adományszámla elnevezésű önkormányzati alszámlaszámot, ahová várjuk minden jószándékú, önzetlen adományozó segítségét, hogy a hiperinfláció miatt ellehetetlenült anyagi helyzetben lévő rászoruló nagypaládi és fertősalmási családoknak, egyedülálló idős, illetve beteg embereknek tartós élelmiszereket tudjunk vásárolni a tervek szerint Kárpátalján, mivel félő, hogy az élelmiszeradoményok nem jutnának át a határon.

Hálásan köszönünk minden segítséget egy szebb magyar jövő reményében.

Tisztrelettel:
Ferenczi Gábor sk.
Devecser polgármestere

Előzmények:

2014. novemberében vettem fel a kapcsolatot Nagypalád polgármesterével, Bíró Vencel úrral, aki megkeresésemre ezt a szívélyes válaszlevelet küldte.

Devecser Nagypalád Bíró Vencel Ferenczi Gábor

December 08-án Devecser Város Képviselő-tesülete egyhangúlag támogatta a testvértelepülési kapcsolat kialakítását a kárpátaljai Nagypalád és a hozzá tartozó Fertősalmás településekkel. A testületi határozatot és a testületi felhatalmazás alapján írt szándéknyilatkozatot megküldtem Nagypalád és Fertősalmás települések polgármesterének, Bíró Vencel úrnak, aki előterjesztette azt a kárpátaljai települési tanácsi ülésen, melyet szintén egyhangúlag támogatott a testület, és felhatalmazta László József nagypaládi önkormányzati képviselőt, hogy juttassa el a Bíró Vencel polgármester úr által ellenjegyzett szándéknyilatkozatot Devecserbe. A képviselő úr, aki egyben a Kárpát-Pack Kft. ügyvezető igazgatója, valamint helyettese, Nagy Csaba ma elhozták Devecserbe a szándéknyilatkozatot, melyet Devecser polgármestereként jómagam is ellenjegyeztem. Ma tehát lefektettük a Devecser és Nagypalád-Fertősalmás közötti testvértelepülési kapcsolat alapkövét. Vendégeinkkel hosszú beszélgetést folytattunk az együttműködés lehetőségeiről és az ukrán politikai helyzetről. Látogatást tettünk a Devecseri Húsüzemben, ahol Szalai József igazgató úr látott vendégül bennünket, és bemutatta határontúli vendégeinknek városunk büszkeségét, a húsüzemet.

TESTVÉRTELEPÜLÉSI MEGÁLLAPODÁS SZÁNDÉKNYILATKOZATA

amely létrejött egyrészről Magyarország, Veszprém megyei Devecser Város Önkormányzata képviseletében Ferenczi Gábor polgármester,

másrészről Ukrajna, Kárpátalján a Nagyszőlősi járási Nagypalád és Fertősalmás községek képviseletében Bíró Vencel polgármester között

- a partnerkapcsolatok erősítése

- a kölcsönös kulturális, társadalmi, gazdasági fejlődést szolgáló együttműködés létrehozása és fenntartása,

- az oktatás és a sport területén történő együttműködés,

- a települések közösségei, civil szervezetei, intézményei közötti kapcsolatok felvétele és elmélyítése,

- a közbiztonsággal és a köztisztasággal kapcsolatos folyamatos tapasztalatcsere,

- a magyar nemzeti értékek, hagyományok, történelmi emlékek ápolása

céljából. A Felek, Devecser város, valamint Nagypalád (Velika Palagy) és Fertősalmás (Fertesolmas) községek testvértelepülési megállapodás kötéséről kinyilvánítják szándékukat.

A Felek a testvértelepülési megállapodás kidolgozásának és annak aláírásának határidejét 2015. április 30. napjában határozzák meg.

Devecser, 2014. december 8.

Ferenczi Gábor sk.
polgármester

Nagypalád, 2014. december 10.

Bíró Vencel sk.
polgármester